Begrippenlijst

Hieronder de meest voorkomende begrippen.

Impressions (imps) /  Vertoningen
Aantal keer dat een advertentie getoond is.

Clicks / Klikken
Aantal keer dat er op een advertentie geklikt is.

CTR
Click-Through Rate / doorklik ratio (%). Wordt berekend door het aantal clicks te delen door het aantal impressies.

CPC (of Avg CPC)
Cost Per Click / kosten per klik. Gemiddelde van alle kosten (SPEND), gedeeld door het aantal kliks.

Spend / Uitgaven
Totale kosten van alle kliks. Berekend door het aantal clicks te vermenigvuldingen met de gemiddelde CPC (Avg CPC).

CPO
Cost Per Order / kosten per order. Zijn de gemiddelde gemaakte advertentiekosten per verkochte eenheid (unit).

Sales Units / Eenheden (UNITS)
Aantal eenheden dat is verkocht. Wanneer er binnen één transactie twee producten verkocht zijn dan wordt dat gezien als twee eenheden.

Sales / Verkoop
Som van de verkoopwaarde van alle verkochte items. Klik hier om precies te zien hoe de sales tot stand komt.

ROAS
Return On Advertising Spend (%). Dit staat voor het bedrag dat verdiend is ten opzichte van de kosten.

Bijvoorbeeld:
– Een ROAS van 100% betekent dat iedere euro die gespendeerd wordt, ook weer verdiend wordt in de verkoop opbrengst.
– Een ROAS van 600% betekent dat iedere euro die gespendeerd wordt, €6,- oplevert in verkoopwaarde.

Market Price/Marktprijs
Dit is de waarde van het hoogste, winnende bod voor een categorie in de afgelopen zeven dagen.

SKU
SKU staat voor Stock Keeping Unit. Een SKU staat gelijk aan een artikel dat je verkoopt op bol.com. Elke EAN komt als een SKU terug in je Sponsored Products account.

Eligible/Geschikt
Wanneer je SKUs op eligible/geschikt zet in de campagne, dan activeer je de SKUs als het ware om mee te adverteren. Als je de categorie waarin deze SKU staat aanzet, dan start je direct met adverteren.

Shopper Target / Doelgroep
Binnen Sponsored Products zijn er verschillende doelgroepen waar je je op kunt richten. Welke doelgroepen dit zijn en hoe je je biedingen hierop aanpast, vind je hier.

Placement Type / Plaatsingstype
Geeft aan op welk type pagina de bezoeker de advertentie gezien heeft. Welke pagina’s dit zijn en hoe je je biedingen hierop aanpast, vind je hier.

Campaign / Campagne
Een campagne is een verzameling SKU’s. Met campagnes kun je producten binnen je account onderverdelen in verschillende groepen op basis van je gewenste reclamestrategie. Alle campagnes binnen je account staan vermeld op de pagina Campaigns (Campagnes).

Served Impressions (Served Imps) / Uitgeleverde impressies
Uitgeleverde impressies is een berekening van het aantal vertoningen die jouw advertenties hebben ontvangen in een bepaalde categorie, gedeeld door het totale aantal vertoningen in die categorie voor alle adverteerders.

Delivered Clicks / Uitgeleverde klikken
Uitgeleverde klikken is een berekening van het aantal klikken die jouw advertenties hebben ontvangen in een bepaalde categorie, gedeeld door het totale aantal klikken in die categorie voor alle adverteerders.

Cross-Sell
Met een artikel kun je getoond worden binnen een andere productcategorie. Dit heet cross-sell en de uitlevering is gebaseerd op kruisverkoop-data van bol.com. Meer informatie vind je hier.

Pacing / Tempo
Door middel van de beschikbare pacings kun je budgetten verdelen op dag- en maandniveau. Meer informatie vind je hier.

Bid Multiplier
Je kunt bid multipliers inzetten om biedingen voor je campagne te verhogen of te verlagen voor specifieke advertentieplekken op de website. Meer informatie vind je hier.